Dé tips van SEO-specialist Yoast!

Om jullie nog meer tips te geven hoe je nu het perfecte artikel schrijft heb ik Marieke van de Rakt, CEO van Yoast geïnterviewd. Sinds 2019 zwaait zij de scepter bij Yoast. De SEO-specialist van Nederland die is opgericht door haar man Joost (vandaar de naam). Yoast is bekend van de plug-in die je kunt downloaden als je een WordPress, TYPO3 of Magento site hebt.
 
Het allerbelangrijkste voor je teksten gaat schrijven is je verdiepen in de klant! Waar zoeken zij nou naar? Zoals Marieke zelf zo mooi zegt: “Niemand zoekt naar een SEO plug-in omdat ze nog niet eens weten dat het bestaat. Ze zoeken naar: Ik wil hoger ranken in Google. Uiteraard zijn daar tools voor maar je kunt ook in Google een zoekwoord ingeven en dan vult Google het aan. Weet je het voorbeeld nog wat ik je heb gegeven in de module ‘Welke content werkt het beste voor mij’ met de gerelateerde zoekresultaten? Dat bedoeld Marieke.  

Mensen hebben een probleem, zoek uit wat dat is! 

Probleem - oplossing

We hebben het een tijdje gehad over hoe goed Google is in de Nederlandse taal. Wat betreft dingen snappen en logisch nadenken loopt Google in Nederland nog wel wat achter geeft Marieke aan. Neemt niet weg dat je altijd in het Nederlands moet schrijven als je jouw product aan de Nederlandse markt wil verkopen. Het heeft geen zin om in het Engels content te maken als je bijvoorbeeld een opleidingscoach bent in de regio Amsterdam. Je zult dan niet gevonden worden op Nederlandse termen en dat is wel hoe jouw klant zoekt. Wil jij online trainingen gaan geven in het Engels en voor de Engelse of Amerikaanse markt dan is het wel een must om in het Engels content te maken. Jouw klanten zoeken in het Engels en niet in het Nederlands. Ook hier geldt weer, Ken Je Klant! Maar met een Nederlandse domeinnaam (.nl) is het lastig om goed te ranken in de zoekresultaten in Engeland of Amerika. Een .com domein is wat lastiger aankomen en voor een landenextentie (.us of .uk) moet je gevestigd zijn in dat land of via iemand anders die wel gevestigd is in dat land die domeinnaam kopen.

Waaraan moet het perfecte artikel voldoen? 
Als eerste is daar natuurlijk de plug-in van Yoast voorLaat het woord waarop je gevonden wilt worden (het zoekwoord) een aantal keer terugkomen in je tekst. Sowieso ook in je titel en tussenkopjes. Niet allemaal boven in de tekst of allemaal onderin. De tekst moet goed leesbaar zijn. Synoniemen en woorden die erbij horen herkent Google tegenwoordig ook. Niet alleen de tekst optimaliseren maar het moet ook fijn zijn om te lezen. Dat is een spel die je moet spelen: het artikel moet goed te lezen zijn en goed geoptimaliseerd zijn. 
 
Laat een artikel uit minimaal 300 woorden bestaan, een maximum aantal woorden is er niet volgens Marieke. Zij gelooft niet in ellenlange teksten omdat het ook leesbaar moet blijven. Met uitzondering van cornerstone content, dit mag wel langer zijn. Zelf maken ze ultimate guides bij Yoast die het goed doen in Google. Dit artikel wordt wel intern doorgelinkt naar andere kortere artikelen die ook over het onderwerp gaan.

Links in de tekst moet je zeker doen, zowel interne links als links van buitenaf. Als je zelf veel content schrijft kan Google het zien alsof je in concurrentie bent met jezelf door met verschillende artikelen op de eerste plaats te willen staan. Met een interne linkstructuur los je dat op. Daarmee laat je aan Google zien welke teksten op jouw site het belangrijkste zijn. Externe links helpen ook bij het hoger ranken. Maar laat het wel kwalitatief goede sites zijn en het liefst iets wat toegevoegde waarde heeft voor jouw branche/werkgebied. Probeer bijvoorbeeld eens om een link te krijgen vanaf een branchevereniging waarbij je aangesloten bent of schrijf een blog voor een goed aangeschreven website uit jouw vakgebied en laat daarin een link plaatsen naar jouw site.  

Heb jij een bedrijf waarbij je lokale bekendheid wilt dan werken foto’s van jouzelf enorm goed. Afbeeldingen kunnen heel veel doen voor je branding. Wil je met video aan de slag dan wordt het qua SEO wel lastiger om gevonden te worden. Google kan nog niet heel goed een relatie leggen tussen wat er gezegd wordt in een film en waar je dan op gevonden gaat worden. Google wordt hier wel beter in maar de aankomende jaren zal dit voor de Nederlandse taal sowieso niet verbeteren.

Luister een stukje uit ons interview

met Marieke van de Rakt - CEO Yoast

Wat is de Yoast plug-in? 
Yoast heeft een gratis plug-in die je helpt bij het ranken in de zoekmachine. Heel veel technische dingen worden zo automatisch voor je geregeld zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. En vervolgens helpen ze je bij het optimaliseren van je tekst en van je interne linkstructuur maar ook als je een pagina wilt verwijderen want die moet je re-directen. Als je nou niet weet wat dat is of hoe dat werkt, dan is de plug-in van Yoast een uitkomst! De Premium versie is er voor iedereen die zoekmachineoptimalisatie nog iets serieuzer neemt. 
 
Wat de plug-in ook doet is checken hoeveel betekenis of samenhang de tekst heeft. Dat doen ze onder andere door te kijken hoeveel signaalwoorden er in je tekst staan en hoe lang de teksten zijn. Aan de hand daarvan krijgt de tekst een Readability Check’ ofwel leesbaarheidscontrole. Dit alles is beschikbaar in de Nederlandse taal.