Je hebt nu de doelgroep bepaald. Met een persona maak jij een echt persoon van jouw doelgroep. Een persona is een beschrijving van de doelgroep. Bij een persona worden de overeenkomende kenmerken tussen de verschillende klanten in dezelfde doelgroep beschreven. Deze kenmerken zijn specifiek en relevant voor de communicatie met de klant. Dit zorgt ervoor dat jij gericht je product of dienst, service en marketing op deze persoon kan afstemmen. Kort gezegd is de persona een representatie van je doelgroep.
Je maakt een persona voor elk type klant of doelgroep. Kijk naar de overeenkomende kenmerken van je doelgroep en schrijf deze op. Dit kunnen demografische kenmerken zijn, maar ook interesses of kenmerken zoals dezelfde krant lezen, elke dag het nieuws kijken, hetzelfde device gebruiken of actief zijn op hetzelfde social mediakanaal. Belangrijke kenmerken zijn ook de frustraties en wensen die de doelgroep heeft waar jij je product of dienst op kan afstemmen en de bestedingsruimte van de doelgroep.
Een persona helpt dus om in het hoofd van de klant te kruipen. Het helpt om de klanten op maat te bedienen en om te personaliseren. Om vervolgens persoonlijke aanbiedingen en berichten te kunnen sturen. Door een persona te maken kan je een betere service leveren.
Waarom? Omdat de rode draad tussen de klanten inzicht geeft in wat mensen nodig hebben. Dit inzicht zorgt ervoor dat je als bedrijf begrijpt wat er waarom moet gebeuren. En dit zorgt uiteindelijk voor verandering, verbetering en vernieuwing. Dit is allemaal ten goede van de klant.
Niet iedereen is het eens met het maken van een persona. Er zijn een aantal mensen die vinden dat niet iedereen in een hokje gestopt kan worden of dat er bepaalde kenmerken op dezelfde personen van toepassing zijn. Ze noemen het stereotyperen.
Persoonlijk vind ik dat het wel helpt omdat je door een persona de klant beter begrijpt en van je doelgroep een echt persoon maakt. Echter kan het ‘hokjes denken’ wel een valkuil zijn. Je kan hierdoor de plank volledig misslaan. Houd er dus rekening mee dat er wel degelijk verschil zit tussen de personen en dat een persona alleen de algemene overeenkomende kenmerken toont. Zolang je dit in je achterhoofd houdt, kan er niet zoveel misgaan.
Je kan ervoor kiezen om de persona een naam en een afbeelding te geven. Je kan er ook voor kiezen om algemeen te blijven. Hieronder vind je twee voorbeelden van een persona.
Opdracht: Vul de lege voorbeelden in het werkboek in met de kenmerken van jouw persona’s.