Hoe creëer je brand ambassadors?

In deze module draait het natuurlijk om het creëren van ambassadeurs. Hoe maak je van een tevreden klant een ambassadeur? Het merk wat je neerzet is daar onder andere belangrijk voor. De eerste stap is dan ook om een sterk merk te creëren en deze te ondersteunen met een sterke waardestrategie. De waardestrategie van Treacy en Wiersema kan je daarbij helpen. Veel van jullie zullen hier al over hebben nagedacht, maar voor diegenen die hier nog niet bewust van zijn een korte toelichting.

De waardestrategie van Treacy en Wiersema laat drie waardestrategiën zien:

  1. Product Leadership: hierbij ligt de focus van het bedrijf op superieure producten (Apple/Netflix)
  2. Customer Intimacy: hierbij ligt de focus op de customer experience en customer loyalty (Bol.com/Cooblue)
  3. Operation Excellence: hierbij ligt de focus op lage kosten (Albert Heijn/Ryanair)
Waardestrategie T&W

Ryanair staat bekend om de voordelige vluchten en niet per se om de goede service of premium vluchten. Voor ons zou het dan ook heel raar zijn als Ryanair nu ineens gaat beweren premium vluchten en de beste klantenservice te leveren. Dit klopt niet met hun product. Wanneer de strategie en het product niet overeenkomen, zal je ook geen brand ambassadors creëren.

De volgende stap is het overtuigen van je klant. En dat doe je volgens Simon Sinek niet door te vertellen wat je doet, maar waarom je iets doet. Dat is de weg naar het hart van een klant. In module 2: Branding & Storytelling heb je hier al meer over geleerd. Onderstaand filmpje geeft je nog een samenvatting.