Wat zijn jouw doelen?

Doelen stellen werkt, je wordt er bewust van waar je mee bezig bent en wat je wilt. Zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak kun je doelen stellen. Maar het is niet altijd even makkelijk om de juiste doelen te stellen. Zo moeten je doelen helder en meetbaar zijn. Eigenlijk moeten er 2 dingen in staan: tijdsbestek en aantal. Ofwel hoeveel en wanneer. Staan beide criteria in het doel dan heb je een goed doel gesteld. Let er ook op dat je weet hoe je het doel wilt bereiken. Ik kan bijvoorbeeld als doel hebben: In 1 jaar tijd 100.000 euro omzet draaien. Maar als ik vervolgens geen idee heb hoe ik dat ga doen dan zal ik het hoogstwaarschijnlijk ook niet halen. Ook moeten doelen uitdagend zijn. Als ik nu bepaal dat ik binnen 1 jaar bijvoorbeeld 10 e-mailadressen wil verzamelen daagt het niet echt uit om er actie voor te gaan ondernemen. Het geeft een enorme kick om doelen te halen en je mag jezelf ook echt wel belonen, bedenk dus ambitieuze doelen. Voor nu gaan we 3 doelen bepalen op zowel zakelijk als persoonlijk vlak, die je binnen 3 maanden wilt halen. Het kan best zijn dat je langetermijndoelen hebt die niet in 3 maanden haalbaar zijn, knip ze dan in kleinere stukken zodat je wel een haalbaar doel kunt opstellen.

Voorbeeld persoonlijke doelen:
* Ik wil 30 minuten achtereen kunnen hardlopen
* Ik wil 3x in de week 1 uur sporten/bewegen
* Aan het eind van het jaar 10.000 euro extra aflossen op de hypotheek
* Een nieuwe taal leren en binnen 1 jaar een boek kunnen lezen in deze taal
* Iedere week een boek lezen

Voorbeeld zakelijke doelen:
* Het aantal klanten binnen 3 maanden met 30% verhogen
* Vanaf december minimaal 4.000 omzet per maand draaien met mijn bedrijf
* Mijn website heeft aan het einde van het jaar 5.000 bezoekers per maand
* Binnen 5 maanden wil ik 500 nieuwe e-mailabonnees
* In 1 maand 250 nieuwe volgers op Instagram

Voorbeeld content doelen:
* Iedere week 3 artikelen/blogs schrijven voor mijn website
* Iedere maand een challenge doen op Instagram
* Iedere dag iets posten op Facebook
* Iedere maand 1 interview online zetten met een expert
* Iedere zondagochtend komt er een video online

Opdracht:
Schrijf in het werkboek 3 persoonlijke en 3 zakelijke doelen voor de aankomende 3 maanden. Daarna ga je 3 doelen bepalen op het gebied van content. Dit kan je ook even open laten totdat je meer weet over content. In het hoofdstuk Contentstrategie vraag ik je nogmaals om deze doelen in te vullen. Mocht je al wel bekend zijn met het maken van content dan kan je deze doelen nu wellicht al wel invullen. Vul ook de beloning in, dat geeft je een extra drive!

Inspirerende filmpjes over de 8 geheimen van succes. Beide van Richard St. John. Marketeer, spreker en schrijver. Bekijk ze allebei in onderstaande volgorde. Vooral de onderste is daarna pas beter te begrijpen.